Oorlogsmonument

Slag bij Rustenburg

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de behoefte aan wapens en munitie voor het verzet steeds meer toegenomen. West-Friesland was in de winter 1944-1945 een bruikbaar gebied voor het droppen van wapens. Een priester-student uit de omgeving van Spanbroek had onder de verzetsnaam "de Cat" een netwerk van afwerpterreinen opgezet. Tot deze terreinen behoorde de kleine polder Wogmeer, waar in het "rietbos van Ome Janus" stukken werden platgemaaid die door de Engelse radio met codenamen als "Martini" en "Medan" werden aangeduid. In de nacht van 10 en 11 oktober 1944 zijn 12 verzetsmensen na zo’n dropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Aan de voet van de dijk ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. De boerderij aan de Zuidervaart, "Houtlust", werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als "de slag bij Rustenburg" en was direct aanleiding om de droppings te verplaatsen naar de Wieringermeer.

In Stompetoren staat voor de Kerk waaraan het dorp zijn naam ontleed een monument "ter nagedachtenis aan de 13 verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg zijn omgekomen en aan alle medeburgers die door oorlogshandelingen zijn omgekomen." De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.
In 2005 heeft Ovidius Films in samenwerking met Zero Point Productions een indrukwekkende ruim 50 minuten durende documentaire vervaardigd over de gebeurtenissen in oktober 1944. Met de titel: "Verdwijnpunt". Want er is niet alleen een monument ter nagedachtenis aan de verzetsmensen, er is heel verrassend meer dat terugwijst naar die tijd. Zo zijn er twee prachtige gebrandschilderde ramen in de kerk in Stompetoren die ook rechtstreeks verband hebben met de gebeurtenissen destijds...In de documentaire wordt gesproken met de laatste nog levende ooggetuigen van de verschrikkelijke gebeurtenissen, maar ook met hun naaste familieleden...

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: S.M. Douma
Onthulling: 1946


Beschrijving

Vorm en materiaal
Het monument aan de Noordervaart te Stompetoren (gemeente Schermer) is een gemetselde pilaar, waarop een natuurstenen plaquette is bevestigd. Aan weerszijden en aan de achterzijde van de pilaar staat een muur met urnen. Het gedenkteken is 3 meter 70 hoog, 4 meter 60 breed en 4 meter 70 diep.


Teksten

De tekst op de pilaar luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN VOOR VRIJHEID EN RECHT'.


In de pilaar zijn de namen van dertien oorlogsslachtoffers gegraveerd:

DIRK DE BOER DZ, PIET DE BOER, JOHANNES DE JONG, PIET KONING, FLOOR NIELE, JOHANNES DE REUS, SIEM SPIERENBURG, GERARD VELDMAN, JACOB WAGENAAR, PIET WAGENAAR, JAN WALTER, REIN WITTEVEEN, FRANS VAN DER ZEIJDEN.


De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE BURGERS
UIT DE GEMEENTE SCHERMER
DIE TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG
DOOR OORLOGSHANDELINGEN
OM HET LEVEN ZIJN GEKOMEN.
4 MEI 1995'.


Wijziging
De plaquette is in 1995 aan het monument toegevoegd.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de N.H. kerk aan de Noordervaart in Stompetoren (gemeente Schermer).

Bron
Gemeente Schermer.

Voor meer informatie
Het voormalig verzet in West-Friesland.

 

 

 

Evenementen

Met als doelstelling het verfraaien van het gebouw, organiseren wij met veel enthousiasme verschillende evenementen in de kerk. Hierbij verheugen wij ons op muzikale en vocale optredens, boekenmarkt, vriendenborrel etc.
Graag komen wij in contact met gegadigden.

evenementen 1

Meer informatie over evenementen in de kerk van Stompetoren kunt u vinden in onze agenda  >>>

Exposities

In de zomermaanden organiseren wij maandelijks wisselende exposities, waarbij wij podium bieden aan zowel beginnende kunstenaars als aan kunstenaars die hun sporen in de kunstwereld al hebben verdiend.
Wij mogen ons altijd verheugen op een gevarieerd aanbod, zoals beeldhouwen, keramiek, schilderijen (aquarel, olieverf, etc.) fotografie etc.
Graag komen wij in contact met gegadigden.

expositis 3

Meer informatie over Exposities in de kerk van Stompetoren kunt u vinden in onze agenda  >>>