Luidklok en uurwerk

In ca. 1669 declareert Jan Claessen van Loudestein, stads uijrwerck maecker tot Delff een bedrag voor het zwaarder uitvallen van de klok. Gemikt was op 1200 pond, maar het is 1225 geworden. Idem declareert Mr Jan Quantis voor o.a. het oppassen van de klok ende het uijrwerck. Kennelijk is er vanaf het begin een luidklok en een uurwerk geweest.

Op 24 februari 1857 wordt een luidklok gekocht van 1525 kilogram uit het klokkenhuis te Alkmaar. Dat klokkenhuis stond vlak bij de Grote Kerk en werd dat jaar afgebroken. De klok werd in 1604 te Kampen gegoten door Henrick Wegewart .
In een offerte van klokkengieterij de firma Van Bergen te Heiligerlee (Midwolda) van 31 oktober 1951 staat terloops dat zij in 1926 een klok geleverd hebben van bijna 1500 kg. De toren was ook toen al in een slechte staat volgens die offerte.
In een verklaring van de kerkvoogdij staat dat de klok geroofd is in maart 1943.
In de brief van 5 september 1947 staat dat de verdwenen klok gemaakt is door de firma Van Bergen te Heiligerlee. Het gewicht was 1900 kg volgens de toen verkregen informatie van de leverancier. De klank is des (= cis). Het verschil in gewicht is nog onverklaard.

uurwerkOp 15 december 1948 wordt de overeenkomst met de firma Petit en Fritsen te Aarle-Rixtel (N-Br) getekend voor de levering van een luidklok van 1900 kg. Op 11 februari 1949 informeert de architect Knijtijzer naar het gewicht van de klok. De nota van 1 april 1949 wordt door de Herstelbank voor oorlogsschade voor ongeveer 45 % voldaan. De hoofdmoot wordt door de kerk bij elkaar gesprokkeld. Volgens het keuringsrapport van 31 maart 1949 is de diameter 144,5 cm en het gewicht 2007 kg. De klank is cis’ en het opschrift AD 1949. Op een rekening staat dat de klepel 80 kg weegt. Op 6 november 1950 krijgt dezelfde firma Petit en Fritsen opdracht een klokkenstoel met bijbehoren te leveren. De klok wordt echter niet geplaatst omdat het draagvermogen van de toren te klein zou zijn. De poging tot verkoop aan het einde van 1951 lukt niet, ook niet 20 % onder de nieuwprijs, en de klok wordt ingenomen door de leverancier voor een kilo-prijs. De firma Petit en Fritsen krijgt opdracht om een klok van ongeveer 700 kg met stoel te maken volgens de offerte van 6 november 1951. Volgens het keuringsrapport van 28 december 1951 weegt de klok 709 kg en is de klepel 28 kg zwaar. De diameter van de klok is 103 cm. De klank is G. Het rapport vermeldt niets in het invulvak ‘opschrift’.

Bij de restauratie van 1950 - 1951 van de toren is het de bedoeling dat de wijzerplaten aan de oost- en westkant van de toren vervangen worden en dat een electrisch uurwerk wordt geïnstalleerd. Op 22 oktober 1951 laat de voogdij echter weten dat wegens geldgebrek het uit 1906 daterende uurwerk wordt teruggeplaatst en dat de wijzerplaten met wijzers aan de west- en oostkant komen te vervallen. Dezelfde firma Petit en Fritsen krijgt in 1970 de opdracht tot levering van: een nieuwe klepel voor de bestaande klok, klokkenstoel, uurslaghamer, cijferring (diameter 100 cm), motor voor het wijzerwerk en moederklok.

 

 

 

Evenementen

Met als doelstelling het verfraaien van het gebouw, organiseren wij met veel enthousiasme verschillende evenementen in de kerk. Hierbij verheugen wij ons op muzikale en vocale optredens, boekenmarkt, vriendenborrel etc.
Graag komen wij in contact met gegadigden.

evenementen 1

Meer informatie over evenementen in de kerk van Stompetoren kunt u vinden in onze agenda  >>>

Exposities

In de zomermaanden organiseren wij maandelijks wisselende exposities, waarbij wij podium bieden aan zowel beginnende kunstenaars als aan kunstenaars die hun sporen in de kunstwereld al hebben verdiend.
Wij mogen ons altijd verheugen op een gevarieerd aanbod, zoals beeldhouwen, keramiek, schilderijen (aquarel, olieverf, etc.) fotografie etc.
Graag komen wij in contact met gegadigden.

expositis 3

Meer informatie over Exposities in de kerk van Stompetoren kunt u vinden in onze agenda  >>>